"Ιστορία - Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις"

Ιστορία - Μνημεία - Αξιοθέατα

Δε γνωρίζουμε ακριβώς πότε ιδρύθηκε το χωριό, κατά καιρούς όμως σε οικόπεδα του σημερινού οικισμού έχουν αποκαλυφθεί παλιότερα κτίσματα. Περιηγητές του 16ου-17ου αι. αναφέρουν ότι το Λεοντίτο είχε 300 οικογένειες. Στη θέση «Καλυβάκια», 2 χλμ. από τον οικισμό, ήρθαν στο φως ευρήματα πιθανότατα των αρχαίων Αθαμάνων. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έμεινε στο Λεοντίτο το καλοκαίρι του 1823 σε σπίτι (κούλια) δίπλα στο ναό της Αγ. Παρασκευής. Η Μάχη του Λεοντίτου έλαβε χώρα στη θέση «Τουρκομνήματα», όπου ο Γ. Καραϊσκάκης πρόβαλε μεγάλη αντίσταση σε τουρκικά στρατεύματα και σε άτακτους Αλβανούς του Μουσταή Πασά. Ο Γεώργιος Χαϊντούτης υπήρξε υπαρχηγός του αρματολού των Αγράφων, Γιάννου Μπουκουβάλα. Καταγόταν από το Λεοντίτο όπου και σήμερα υπάρχουν απόγονοί του. Το Διάγγελμα της Ανεξαρτησίας των σκλαβωμένων Αγράφων το 1854 από τους πρόκριτους της περιοχής, ήταν η αιτία να σταλούν πολλά τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή. Οι τελευταίες μάχες των επαναστατών δόθηκαν στο Λεοντίτο. Το ανακαινισμένο κτίσμα του Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο του χωριού σήμερα λειτουργεί ως Βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο (ανοικτό τις πρωινές ώρες, μόνο το καλοκαίρι).

Εκκλησίες

Ο ναός του Αγ. Χαραλάμπους (1904), ο ναός της Παναγίας (1975), ο ναός της Αγ. Παρασκευής (1935) και ο ναός των Αγ. Αποστόλων (1970). Η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου κατασκευάστηκε στις αρχές του αιώνα. Ο ναός του Αγ. Νικολάου κατασκευάστηκε το 1972 και υπάρχουν επίσης τα ξωκλήσια των Αγ. Κωνσταντίνου και Κοσμά του Αιτωλού.

Φυσική Ομορφιά - Δραστηριότητες

Οι πηγές στο Λεοντίτο είναι αρκετές: η «Γεροντόβρυση», η «Πίση», η «Κετσεβελίνα», η «Κρύα Βρύση», η «Κοτρώνι». Η πηγή «Κλιδέρα», η πηγή «Κορίτσι» κ.ά. Η κεντρική βρύση στο χωριό είναι λιθόκτιστη και χρονολογείται στις αρχές του αιώνα. Λιθόκτιστες είναι επίσης η βρύση «Κοτούλα» και η βρύση «Αλωνάτα». Το ποτάμι «Κρυόρεμα» (Λεοντίτης) πηγάζει από την οροσειρά Ντελιδίμι και καταλήγει στον Αχελώο. Στα νερά του ζουν πέστροφες. Η κορυφή «Ντελιδίμι» βρίσκεται σε υψόμετρο 2.163 μέτρων. Από την κορυφή «Τσουρνάτο» σε υψόμετρο 2.100 μ. έχει όμορφη θέα κάποιος προς την Άρτα. Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει λαγούς, πρόβατα, γίδια και ζαρκάδια. Το Λεοντίτο περιβάλλουν τα δάση: «Μεγαλάκου» με έλατα και μαλόκεδρους, «Αη-Λιά» με έλατα, κέδρους και βελανιδιές, «Αγ. Τριάδας» με έλατα, κέδρους και πουρνάρια και «Αγ. Κων/νου» με έλατα και κέδρους. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και δύο σπήλαια.


Πολιτισμός - Εκδηλώσεις

Το χωριό πανηγυρίζει σε αρκετές ημερομηνίες: στις 10/2 γιορτάζει ο πολιούχος Άγ. Χαράλαμπος, στις 2/5 γιορτάζει ο Άγ. Αθανάσιος, στις 26/7, της Αγίας Παρασκευής, γίνεται Θεία Λειτουργία στην ομώνυμη εκκλησία και Λιτάνευση της εικόνας και ακολουθεί το ετήσιο Πανλεοντίτικο Αντάμωμα στην πλατεία του χωριού. Ενδιαφέροντα τα έθιμα του χωριού όπως το «κάψιμο του Φανού» το Μεγ. Σάββατο. Ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Λεοντίτου «Ο Πλάτανος» που εδρεύει και στο Λεοντίτο και στην Αθήνα, εκδίδει κάθε τρίμηνο την εφημερίδα «Φωνή του Λεοντίτου» με νέα του χωριού, δραστηριότητες του Συλλόγου, λαογραφικά θέματα, κοινωνικά κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια: